Kostenmanagement

Kostenmanagement draait om alle activiteiten die nodig zijn om de financiële status in een project inzichtelijk te maken, te beheersen en hierover verantwoording af te leggen.

Bekijk alle kostenmanagement trainingen

Wat is kostenmanagement?

Kostenmanagement is het geheel van methoden en technieken om de kosten van een onderneming te bepalen, te beheersen en te managen. Dit betekent een continu proces van begroten, budgetteren, bewaken en bijsturen. Alleen op die manier wordt het risico op kostenoverschrijding tot een minimum beperkt. Kostenmanagement wordt ook wel 'Total Cost of Ownership’, ‘Should Cost’ en ‘Integrated Supply Chain focus’ genoemd en komt steeds vaker voor in strategische inkoopplannen.

Managen van kosten blijft vaak lastig

In praktijk blijken bedrijven grote moeite te hebben om inzichtelijke kosteninformatie te genereren en om inzicht te krijgen in de winstgevendheid van producten, klanten en activiteiten. Een inkoper richt zich op de kosten van de in te kopen dienst of het in te kopen product en kijkt vaak niet naar kosten in de gehele (toeleverings)keten.

Wat is strategisch kostenmanagement?

Strategisch kostenmanagement (SCM) is in tegenstelling tot traditioneel kostenmanagement extern gericht.  Het is gericht op schakels in en rond de eigen waardeketen en gefocust op het creëren van concurrentievoordelen. De focus ligt hierbij op het strategisch managen van alle kosten. 

Wat is Total Cost of Ownership?

De Total Cost of Ownership (TCO) analyse is een uitstekende benadering voor het begrijpen van de reële kosten die de beslissing tot uitbesteden met zich meebrengt, en die niet zozeer de nadruk op de prijs alleen legt. Total Cost of Ownership heet ook wel life cycle cost analysis of levensduurcyclus. Niet alleen de aanschafkosten maar de gehele economische levensduur wordt berekend. TCO is een onderdeel van kostenmanagement.

 

Wil je meer weten over Kostenmanagement?

Lees dan de gratis whitepaper Effectieve kostenreductie; een nieuw perspectief, bekijk in NEVI Kennislab diverse artikelen en tools, abonneer je op de maandelijkse NEVI Inkoopmanagersindex, bezoek een NEVI-event, of volg een van onze trainingen! Kostenmanagement is zo inkoopgeneriek en belangrijk in het inkoopvak dat het eigenlijk in vrijwel alle NEVI opleidingen en trainingen aan de orde komt. Hieronder zie je onze specifieke Kostenmanagement trainingen.

Trainingen

Strategisch Kostenmanagement

In de training Strategisch Kostenmanagement leer je de winstgevendheid van jouw organisatie op de lange termijn waarborgen.

NIEUW

Workshop Spendanalyse - Advanced

Meer uit je spendanalyse halen? De Advanced workshop Spendanalyse gaat dieper in op alle mogelijkheden.

Workshop Spendanalyse - Basic

Tijdens de Workshop Spendanalyse Basic leer je in één dag de belangrijkste vaardigheden voor een goede, betrouwbare spendanalyse.

Vragen of studieadvies?

Bel (088) 33 00 700 tussen 8.00 en 17.30 uur of mail ons.

Liever persoonlijk opleidingsadvies? Stuur een e-mail voor een afspraak bij ons op kantoor.

Wij helpen je graag!