Nevi
0

Veelgestelde vragen

STAP-budget

Terug naar hoofdpagina


Wil jij meer informatie over het STAP-budget? Of heb je specifieke vragen over het inzetten van het STAP-budget voor een training van Nevi? Lees het antwoord op veelgestelde vragen. 

Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. Onze professionals van het Klant contact center helpen je graag. Je vraag gaat over:

Algemene vragen

Het STAP-budget is een initiatief vanuit de Rijksoverheid om mensen te stimuleren zich te blijven ontwikkelen. Je mag één keer per jaar maximaal € 1.000, - aanvragen voor een training, cursus of opleiding. De overheid betaalt dit bedrag rechtstreeks aan de opleider. In 2022 is er 160 miljoen euro beschikbaar. Dit bedrag wordt verspreid over vijf tijdvakken uitgedeeld. De eerstvolgende aanvraagperiode start 28 februari om iets voor 10.00 uur.
Je kunt voor een opleiding, training of cursus STAP-budget aanvragen als:
 • je 18 jaar of ouder bent en geen AOW ontvangt.
 • jij of je partner de Nederlandse nationaliteit heeft of een andere nationaliteit van een land binnen de Europese Unie.
 • je de afgelopen 27 maanden minstens 6 maanden in Nederland gewoond of gewerkt hebt, of in Nederland een uitkering hebt gekregen.
 • je dit kalenderjaar nog geen STAP-budget hebt ontvangen.
 • er nog STAP-budget beschikbaar is.
 • je je inschrijft voor een training die in aanmerking komt voor het STAP-budget.
In 2023 zijn er vijf tijdvakken waarin je het STAP-budget kunt aanvragen.
 • 28 februari - 30 april
 • 1 mei - 2 juli
 • 3 juli - 3 september
 • 4 september - 31 oktober
 • 1 november - 31 december
Ieder aanvraagtijdvak kun je een STAP-budget aanvraag doen voor een opleiding met een bepaalde startdatum. Elk tijdvak begint iets voor 10.00 uur. De ervaring leert dat het beschikbare STAP-budget binnen enkele uren op is. 

Om de slagingskans van een toegekend budget zo groot mogelijk te maken, dien je de voorgaande werkdag je aan te melden voor de training bij Nevi. Specifiek is dit voor de aankomende ronde maandag 27 februari 2023 rond 15:00 uur.

Na je aanmelding ontvang je van ons opleider een digitaal STAP-aanmeldingsbewijs. Dat STAP-aanmeldingsbewijs heb je nodig voor je STAP-aanvraag bij UWV. Ga vervolgens op dinsdag 28 februari 2023 om 09:50 uur de wachtrij in op www.stapuwv.nl, het STAP-portaal van UWV. Tijdig aansluiten in de wachtrij is geen garantie, maar biedt wel een zo groot mogelijke kans om je STAP-budget toegekend te krijgen. Succes!

 
Het STAP-budget geldt alleen voor trainingen die minimaal vier weken en maximaal drie maanden na je aanvraag starten. Het gaat dus specifiek om de startdatum van de training, het is niet van belang hoeveel maanden de training of opleiding uiteindelijk duurt.
Als je STAP-budget niet toereikend is voor het totaalbedrag van de training of opleiding, ontvang je een factuur met het restbedrag.

 

 

Aanvragen STAP-budget via Nevi

Vanwege de extra activiteiten die Nevi moet uitvoeren voor het realiseren van de STAP-subsidieaanvraag, geldt de Nevi ledenkorting helaas niet voor trainingen waarvoor je een STAP-budget subsidie aanvraagt. Als je liever gebruik maakt van de ledenkorting, dan kan dat natuurlijk ook. Schrijf je dan in zonder gebruik te maken van de subsidieaanvraag.
Nevi heeft momenteel een ruim aanbod trainingen geselecteerd die je kunt volgen met het STAP-budget. De verwachting is dat we dit aanbod de komende maanden verder gaan uitbreiden. Bekijk hier ons aanbod
De overheid heeft vastgesteld dat je het STAP-budget alleen mag inzetten voor een opleiding, cursus of training. Het Nevi-lidmaatschap geeft je toegang tot waardevolle informatie en kennis, maar wordt niet als opleiding of training gezien. Daarom mag je met het STAP-budget dus geen Nevi-lidmaatschap aanvragen.
Dat is helaas niet mogelijk. Je kunt het STAP-budget alleen inzetten voor geselecteerde trainingen die starten tussen de vier weken en drie maanden nadat je de aanvraag hebt ingediend.
Op dit moment is het niet mogelijk om het STAP-budget in te zetten voor Nevi opleidingen. Maak je geen gebruik van de STAP-budget subsidie én ben je lid van Nevi, dan ontvang je de reguliere ledenkorting als je jezelf inschrijft voor een opleiding.
 1. Selecteer een training uit ons STAP-aanbod.
 2. Meld je aan en ontvang een STAP-aanmeldingsbewijs.
 3. Je ontvangt van ons een mail met aanvraaginstructies.
 4. Bezoek dinsdag 28 februari om iets 10.00 uur* het UWV STAP Voorportaal.
  Wees op tijd: vorige keer was het budget binnen enkele uren op.
 5. Doorloop het aanvraagproces.
 6. Ontvang binnen vier weken bericht.
 7. Start met de training.
Let er op dat je op de juiste manier inschrijft!
Een aanvraag voor de subsidieregeling werkt anders dan een reguliere aankoop. Wanneer je alleen voor de STAP-subsidie aanvraagt gaat, klik je alleen op de button in het volgende blok. Deze vind je op de productpagina:

En vergroot je slagingskans
Om de slagingskans van een toegekend budget zo groot mogelijk te maken, dien je jezelf de voorgaande werkdag aan te melden bij Nevi voor een STAP-aanmeldbewijs. Specifiek is dit voor de aankomende ronde maandag 27 februari 2022, uiterlijk om 15:00 uur. Ga vervolgens op dinsdag 28 februari 2023 om 09:50 uur met je STAP-aanmeldingsbewijs de wachtrij in bij het UWV. Dit is geen garantie, maar biedt wel een zo groot mogelijke kans om het STAP-budget toegekend te krijgen. Succes!

Bekijk hier ons aanbod
Wat gebeurt er als een training duurder is dan € 1000,-?
Is het STAP-budget niet voldoende om de volledige training te betalen? Dan ontvang je van Nevi een factuurbedrag voor het openstaande bedrag. Let op: deze factuur is aan jou persoonlijk geadresseerd. Overleg met je werkgever of je de factuur kunt declareren. Bij deze subsidieregeling is het voor Nevi niet mogelijk om de factuur rechtstreeks aan je werkgever te sturen.
Heb je een keuze gemaakt uit de geselecteerde trainingen? Schrijf je dan via de training in. Wij zorgen dat je een STAP-aanmeldingsbewijs ontvangt, dat je nodig hebt voor het aanvragen van het STAP-budget. Bekijk hier ons aanbod
Je ontvangt binnen vier weken bericht van het UWV. De vier weken gaan in nadat je de aanvraag hebt ingediend op het UWV STAP Voorportaal.

 

 

Het STAP-budget is afgewezen. En nu?

De ervaring leert dat het STAP-budget binnen enkele uren op is. Heb je geen STAP-budget ontvangen? Dan mag je kosteloos de training annuleren binnen 14 dagen na ontvangst* van het UWV-besluit (*gerekend vanaf de verzenddatum van de e-mail van het UWV met het besluit). Na deze periode geldt de reguliere annuleringstermijn, zoals opgenomen in de Algemene voorwaarden van Nevi. Hoe je dit doet, lees je in de bevestigingsmail die je hebt ontvangen na inschrijving op de training. Uiteraard is het ook mogelijk om de training alsnog te volgen. Je ontvangt dan van ons een factuur.
Iedereen die zich aanmeldt voor een training blijft ingeschreven, ook de deelnemers die geen STAP-budget hebben ontvangen. We gaan ervan uit dat je de training alsnog wilt volgen, en ontvangt daarom een factuur van Nevi. Wil je de training alleen volgen met STAP-budget? Dan mag je kosteloos de training annuleren binnen 14 dagen na ontvangst* van het UWV-besluit (*gerekend vanaf de verzenddatum van de e-mail van het UWV met het besluit). Na deze periode geldt de reguliere annuleringstermijn, zoals opgenomen in de Algemene voorwaarden van Nevi. Hoe je dit doet, lees je in de bevestigingsmail die je hebt ontvangen na inschrijving op de training. Uiteraard is het ook mogelijk om de training alsnog te volgen. Je ontvangt dan van ons een factuur.
Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren