Wethouder Stam ziet dat het duurzaamheidsbeleid vruchten afwerpt

07 Juni 2018

Ze doen in de gemeente Heerhugowaard al tientallen jaren hun uiterste best om duurzame oplossingen in de samenleving toe te passen. Maar dat ze hierin de beste van Nederland waren kwam wel als een verrassing. ‘We zijn er heel erg trots op, vooral omdat onze duurzame strategie niet alleen maar om groene maatregelen gaat, verklaart de wethouder. ‘Het is voor ons ook een economische en sociale kwestie’. 

Ambitieuze gemeenteraad

‘We hebben natuurlijk ook een naam hoog te houden’, aldus wethouder Stam. ‘Met onze “Stad van de Zon” waren we bijna tien jaar geleden de eerste gemeente met een energieneutrale wijk.‘We gaan niet op onze lauweren rusten natuurlijk, we gaan door met innoveren. We hebben verschillende samenwerkingsverbanden die gericht zijn op duurzaamheid. Daarbij heeft Heerhugowaard gelukkig ook een hele ambitieuze gemeenteraad. We bouwen voort op onze koploperspositie maar zetten ook extra stappen. Duurzaam denken is in feite onze tweede natuur’, aldus de wethouder. 

Lees het volledige interview op Binnenlands Bestuur

Bestuurlijk commitment

De bevlogenheid en met name het commitment van de bestuurders is van essentieel belang voor het slagen van Maatschappelijke impact en Maatschappelijk verantwoord inkopen. Juist dan kan inkoop een professionele bijdrage leveren aan de doelstellingen. De onlangs gelanceerde webtool ISO20400 biedt organisaties de mogelijkheid met meerdere stakeholders het eigen MVO en MVI beleid inzichtelijk te maken, te benchmarken en uit te dragen. Meer weten over MVI en de richtlijn ISO 20400 sustainable procurement