Stijgende inkoopprijzen zetten bouwers onder druk

04 Augustus 2017

De kans is groot dat een aantal hoofdaannemers de komende jaren het loodje legt. Oorzaak zijn de sterk gestegen prijzen bij onderaannemers en toeleveranciers. Ben Bergsma, coo bij Van Wijnen, verwacht dat bouwers failliet gaan. De gestegen prijzen van heipalen, trappen, vloeren, daken en metselaars zorgden volgens Bergsma het afgelopen jaar voor een stijging van de bouwkosten van 6 tot 10 procent.

Margedruk
Een wijsheid in de bouw is dat door toenemende volumes het risicoprofiel groter wordt en er margedruk ontstaat. Die druk zal voor sommige grote bouwers te veel zijn. Ze hebben zich in 2016 bij inschrijvingen op woningbouwprojecten te rijk gerekend. Gevolg is dat ze in de problemen komen tijdens de uitvoeringsfase. En zelfs kans lopen failliet te gaan.

Indexatie bouwkosten
Ook André Vos, directeur van ontwikkelende bouwer HSB uit Volendam, denkt dat sommige hoofdaannemers tegen problemen aan gaan lopen. “Grote kans dat je geld mee moet nemen, als je anderhalf jaar geleden een aanbesteding hebt gewonnen en je nu gaat bouwen en er geen indexatie voor de bouwkosten is afgesproken.”

Mislukken aanbestedingen
Een ander gevolg van de gestegen prijzen is dat hoofdaannemers aanbestedingen laten schieten. Zowel HSB als Van Wijnen zeggen dat te doen. De budgetten voor de projecten liggen soms te laag om een verantwoord rendement te maken. Volgens Vos heeft die voorzichtigheid tot gevolg dat een toenemend aantal aanbestedingen mislukt doordat opdrachtgevers geen aannemer kunnen vinden. Bron: Cobouw

Source: 
redactie Deal! - Magazine over inkoop en supply management -