Rijkswaterstaat past best value/contract-leveranciersmanagement en circulair inkopen toe in project

17 November 2017

In IJmuiden werkt aannemersconsortium OpenIJ in opdracht van Rijkswaterstaat aan de bouw van de grootste zeesluis ter wereld.

Dit project is een mooi voorbeeld van best value/contract-leveranciersmanagement en circulair inkopen. Rijkswaterstaat heeft OpenIJ namelijk niet om een sluis gevraagd, maar om een dienst. Die dienst bestaat uit het leveren van een 100 % waterkerende functie en 99 % beschikbaarheid voor de scheepvaart. Karin van Ijsselmuide, voorzitter NEN-normcommissie ISO 20400, kennismanager/trainer bij NEVI, licht enthousiast toe: “Zij zien hiermee het consortium van leveranciers als de experts (BVP), werken met hen samen (CLM) en zijn daarnaast aanjagers van een nieuw businessmodel voor diezelfde leveranciers om de verantwoording te nemen en circulariteit aan te jagen (circulair inkopen). Een echte koploper dus!”

Daarnaast geeft dit project ook weer dat langlopende contracten binnen de Aanbestedingswet gewoon kunnen. Rijkswaterstaat heeft met OpenIJ een DBFM-contract afgesloten, waarbij het consortium niet alleen verantwoordelijk is voor het ontwerp, de realisatie en financiering, maar ook voor het beheer en onderhoud gedurende 26 jaar. Karin van Ijsselmuide vertelt: “De meeste Aanbestedende diensten gaan nog steeds uit van contracttermijnen van maximaal 4 tot 6 jaar, maar deze termijn is echter alleen bedoeld voor raamovereenkomsten binnen de Aanbestedingswet. Door voor langere termijnen te gaan wordt innovatie en partnership echt als instrument ingezet. Rijkswaterstaat toont hiermee lef en ambitie!”

Lees verder op De Techniek achter Nederland