Grootste stijging export in 2,5 jaar; PMI: 54.4

31 Oktober 2013

De NEVI PMI® daalde in oktober naar 54.4. Dit betekent opnieuw een verbetering van de bedrijfsomstandigheden in de Nederlandse industrie, zij het minder groot dan de maand ervoor.

 

De groei van de productie was behoorlijk, maar wel de kleinste in drie maanden. De toename van de nieuwe orders was eveneens kleiner, maar nog steeds aanzienlijk. De stijging van de export orders was echter de grootste in tweeënhalf jaar.

 

De achterstanden bij de producenten werden in oktober opnieuw kleiner. De werkgelegenheid steeg voor de tweede maand op rij. De inkoopactiviteiten bleven groeien, de toename van de hoeveelheid ingekocht materiaal was de grootste sinds april 2011. Hierdoor steeg de voorraad ingekochte materialen opnieuw, al was deze stijging beperkt. De levertijden voor ingekochte materialen werden opnieuw langer.

 

De inkoopprijzen stegen, maar minder hard dan vorige maand. De verkoopprijzen stegen ook, zij het minder dan de inkoopprijzen. De voorraad gereed product slonk wederom. De daling was echter gering en de kleinste sinds maart.

 

Drie deelindices uitgelicht:

 

Productie index

De gegevens voor oktober wezen voor de zesde maand op rij op een stijging van de productieomvang bij de Nederlandse productiebedrijven. Deze toename was echter de kleinste sinds juli en fors kleiner dan in september, toen het hoogste niveau in 86 maanden werd bereikt. Ruwweg 27% van de panelleden maakte melding van een hogere productieomvang, tegenover 17% die een daling noteerde.

 

Nieuwe export orders index

Het aantal nieuwe orders dat de Nederlandse producenten ontvingen van buitenlandse klanten steeg in oktober opnieuw en hiermee komt de huidige periode van groei op zes maanden. Deze stijging was bovendien de grootste in tweeënhalf jaar. De panelleden maakten onder meer melding van nieuwe contracten met klanten in Europa en Azië.

 

Ingekocht materiaal index

Er was in oktober voor de derde achtereenvolgende maand sprake van een uitbreiding van de inkoopactiviteiten in de Nederlandse productiesector. Deze toename was fors en de grootste sinds april 2011. Ongeveer 31% van de panelleden maakte melding van een stijging, tegenover 20% die een daling noteerde.

Source: 
NEVI