Britse bedrijven bouwen in hoog tempo veiligheidsvoorraden op

05 Februari 2019

Met het oog op een aanstaande brexit vullen industriële bedrijven in het Verenigd Koninkrijk (VK) hun magazijnen in recordtempo met grondstoffen, materialen en (half)fabrikaten. Dat blijkt uit de recente PMI-rapportage in het VK. In de 27 jaar dat het PMI-onderzoek daar wordt gehouden, nam de inkoopactiviteit niet zo snel toe. Britse bedrijven in de industrie proberen zich zo in te dekken voor de te verwachten toeleveringsproblemen die na een brexit optreden.

Britse PMI keldert

Zorgwekkend is dat de PMI van 54.2 in december flink daalde naar 52.8 in januari. En dat komt dicht in de buurt van de 50.0-grens. Daaronder neemt de groei van de industrie af. De onderzoekers waarschuwen dan ook voor een aanstaande recessie. Inmiddels zijn meer signalen op rood gesprongen. Zo kwam de toename van de nieuwe orders uit het buitenland bijna tot stilstand. De leveringstijd, één van de deelindices van de PMI, nam voor de 33st maand op rij toe. Kortom: oplopende spanningen in de industriële supply chains in het VK. Alle ogen zijn nu gevestigd op de Britse PMI van februari.

Toeleveringsketen

Evident is het dat een totaaloverzicht hebben van de toeleveringsketen essentieel is. "Het is voor ons niet altijd zichtbaar of een leverancier een onderdeel in het VK betrekt. Om verrassingen te voorkomen hebben we  [...] brieven gestuurd naar leveranciers van kritische delen. [...]". Op deze manier hoopt VDL tijdig inzichtelijk te hebben wat de mogelijke risico's zijn. Maar Van der Leegte merkt ook op dat "zeker in het VK velen de gevolgen van Brexit nog altijd lijken te onderschatten". 

Maar ook in Nederland is veel nog niet duidelijk. Op de vraag wat de standaardtarieven zijn, bijvoorbeeld, verwees het Brexitloket van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland naar de Douane, maar ook daar kon men (nog) geen antwoord geven. Onzekere tijden dus. Maar voor inkoop geldt zeker: zorg dat jouw toeleveringsketen inzichtelijk is en bespreek de mogelijke risico's en oplossingen met je toeleveranciers. 

Naar het volledige interview met Willem van der Leegte op Inkoperscafé  

Internationale aanbestedingsverdrag

In het publieke domein houdt de Government Procurement Agreement (GPA) de gemoederen bezig. In juni 2018 openden de Britten de onderhandelingen om toe te treden tot dit internationale aanbestedingsverdrag. Wat deze keuze precies inhoudt voor gemeenten, andere overheden en inschrijvers – aan beide kanten van het Kanaal – is daarentegen nog onduidelijk, dat stelt Janssen in zijn column op Gemeente.nu

Lees ook Brexit: industrie vooral bezorgd over vertragingen aan de grens