Aandeel duurzame palmolie in import stijgt naar 69%

04 December 2017

De Europese import van palmolie daalt, maar het aandeel duurzame palmolie in de import is sterk gestegen tot 69%. Dat blijkt uit het recente monitoring report van het European Sustainable Palm Oil-project van IDH (the Sustainable Trade Initiative) en stichting MVO (Margarine, Vetten en Oliën). Nederland, dat ruim 60% van alle Europese palmolie importeert, is één van de voorlopers. Palmolie is de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld. In ongeveer de helft van alle verpakte supermarktproducten is palmolie verwerkt.

Verduurzaming productie palmolie
Europese palmolie is grotendeels afkomstig uit Indonesië en Maleisië, waar jaarlijks tienduizenden hectares bos verdwijnen voor palmolieplantages. Joost Oorthuizen, directeur van IDH: ‘We werken samen met MVO aan 100% duurzame Europese import. IDH werkt in Indonesië nauw samen met overheden en palmoliebedrijven om palmolieproductie te verduurzamen, boswetgeving te helpen naleven en alternatieven inkomstenbronnen voor de lokale bevolking te organiseren.’

Intensieve Europese samenwerking
De sterke stijging van duurzame palmolie import is mede te danken aan intensieve Europese samenwerking. Verenigde palmoliebedrijven in verschillende landen sloegen in 2015 de handen ineen. Ook Europese overheden verklaarden met de zogenoemde ‘Amsterdam Declaration’ de verduurzaming van de import van palmolie te zullen ondersteunen.

Source: 
redactie Deal! - Magazine over inkoop en supply management -