Voorraadkosten

Het hebben van een voorraad als bedrijf kost geld. Het is daarom extra belangrijk om als inkoper de voorraad zo goed mogelijk te regelen. Welke voorraadkosten bestaan er, hoe worden ze berekend en hoe kun je de voorraadkosten tot een minimum beperken? Daar geven we antwoord op.

Download de pdf

Maak een gratis NEVI Basic account aan, log in en download de PDF met meer informatie.

Welke voorraadkosten zijn er?

Voorraadkosten zijn de kosten die een bedrijf maakt voor de voorraad die ze aanhouden. Onder deze kosten vallen de drie R’s: rentekosten, ruimtekosten en risicokosten.

·      Rentekosten: dit zijn de kosten die ontstaan doordat er vermogen vastligt in de voorraden.

·      Ruimtekosten: dit zijn de kosten die verbonden zijn aan de opslag van de voorraden in een magazijn. Ruimtekosten kunnen onder andere zijn: huur van het magazijn, onderhoudskosten en personeel.

·      Risicokosten: dit zijn de kosten die ontstaan wanneer goederen in de voorraad minder waard worden. Dit kan komen doordat de goederen beschadigd zijn of omdat ze simpelweg niet meer nodig zijn.

Hoe bereken je de voorraadkosten?

Je kunt uitrekenen hoe hoog de voorraadkosten voor jouw bedrijf zullen zijn met behulp van een berekening. Wil je berekenen hoe hoog de voorraadkosten voor jouw bedrijf zijn? Download dan de pdf. Hierin vind je de formule waarmee je kunt werken.

Hoe kun je je voorraadkosten tot een minimum beperken?

Een vraag waarmee menig inkoper zich bezighoudt. Je kunt de voorraadkosten beperken door de keten te optimaliseren waarin het bedrijf opereert. Wanneer dit soepeler verloopt kan dit tot gevolg hebben dat de totale voorraadkosten gaan dalen. 

Benieuwd welke aspecten kunnen ervoor nodig zijn om een minimum in voorraadkosten te bewerkstelligen?

Log in en download de pdf!

Hét startpunt voor inkoopprofessionals

De vereniging voor inkoopprofessionals sinds 1956.
NEVI is het kennisnetwerk voor inkoop- en supply management. Met 8 erkende opleidingen met NEVI diploma en meer dan 70 kortdurende praktijkgerichte trainingen verspreid door heel Nederland.