Wat is een raamcontract?

Een raamcontract is een afspraak tussen een leverancier en een klant om een bepaald product of dienst voor een vaste looptijd voor een afgesproken prijs, en tegen vooraf afgesproken voorwaarden te leveren. Het is de aangewezen contractvorm indien het aantal producten dat we bij één leverancier afnemen onvoorzienbaar groot is en het voorspellen van de behoefte te onzeker wordt om daar bindende afspraken over te maken.

Download de pdf

Maak een gratis NEVI Basic account aan, log in en download de PDF met meer informatie.

Hoe werkt een raamcontract?

Met een raamcontract bepaal je het raamwerk of kader waarin algemene en gemeenschappelijke bepalingen staan die voor een bepaalde periode zullen gelden. Je maakt dus een individuele overeenkomst met een leverancier om de risico’s zo klein mogelijk te houden. Dit raamcontract is bedoeld voor herhaald gebruik, vaak voor een aantal jaren of voor veel verschillende producten.

 

De benaming raamcontract

De naam raamcontract is nooit wettelijk vastgelegd, waardoor er in de praktijk ook andere benamingen worden gebruikt voor hetzelfde contract. Naast raamcontract wordt bijvoorbeeld ook cataloguscontract, paraplucontract en kapstokcontract gebruikt voor hetzelfde begrip.

 

Waar bestaat een raamcontract uit?

Indien je van plan bent om een raamcontract af te sluiten met je leverancier, is het goed om te weten wat er in een raamcontract te vinden is. In dit contract staan onder andere:

1.     Productomschrijving en specificaties

2.     Prestatiemeting

3.     Afleveringsinstructies

 

Benieuwd naar de gehele lijst? Log dan in en download de pdf. Zo kun je als inkoper een goede overeenkomst sluiten met je leveranciers.

Log in en download de pdf!

Gerelateerde trainingen bij NEVI

Manage jij de inkoop van jouw bedrijf en zou je jezelf meer willen ontwikkelen op het gebied van inkoop en/of leveranciersmanagement? Dan ben je bij NEVI aan het juiste adres. NEVI biedt een groot aantal inkooptrainingen die jouw persoonlijk en als inkoper zullen laten groeien.

Hét startpunt voor inkoopprofessionals

De vereniging voor inkoopprofessionals sinds 1956.
NEVI is het kennisnetwerk voor inkoop- en supply management. Met 8 erkende opleidingen met NEVI diploma en meer dan 70 kortdurende praktijkgerichte trainingen verspreid door heel Nederland.