Oost NL Inkoopcongres: Lean binnen inkoop

Lean is natuurlijk allang geen nieuw begrip meer, maar zeker nog zeer actueel!

Tijdens dit event komt het volgende aan bod:

College Lean basics en raakvlakken richting inkoop gedoceerd door Remko Kruisbeek (Lean Six Sigma Black Belt)
Diverse parallelsessies waarin aansprekende Lean praktijkvoorbeelden worden gepresenteerd, food for thought voor de inkoper!
Discussie met de zaal en met elkaar vaststellen waar de bijdrage van inkoop ligt richting lean en hoe deze verder versterkt kan worden.
Aansprekende Lean case van WP Haton BV, hoe een producent van bakkerijmachines zich opnieuw uitvond. Van machine naar complete broodbeleving!
Netwerken en inzichten met elkaar delen onder genot van een hapje en drankje.

Binnen veel organisaties is er een zekere focus op procesbeheersing en keten- of supply chain optimalisatie, maar vaak kan dit nog een stuk beter. En daarnaast, hebben we “onze blik” voldoende naar buiten staan en zijn we constant gefocust op onze klant?

Vaak is het niet inkoop die zich met deze vraagstukken bezig houdt. Wij denken dat dit een gemiste kans  is voor onze organisaties en ons vakgebied! Wij willen deze middag graag vaststellen  hoe inkoop toegevoegde waarde kan leveren aan de lean filosofie.

Programma:
14.30  inloop en registratie
15.00 – 15.05 Inleiding door Marc Klaassen, voorzitter NEVI Kring Oost en Brigitte Faber onze dagvoorzitter (HAN Hoge school)
15.05 – 15.45 College Lean Basics en raakvlakken met inkoop door Remko Kruisbeek Maruna proces improvement
15.45 – 16.30 Parallelsessies, 5 verschillende stromen met praktische verhalen waaruit een keuze gemaakt kan worden*
16.30 – 17.00 Pauze
17.00 – 17.30 Discussie met de zaal en expertboard, stellingen via Mentimeter
17.30 – 18.00 Case WP Haton door Stefan Kleijngeld
18.00 – 18.20 Laatste vragen uit de zaal en afsluiting.
18.20 – 19.30 Snacks en broodjes, netwerken.
19.30 Einde

*Toelichting parallelsessies (15.45 – 16.30)
Bij de registratie op 19 april zal elke bezoeker een reserveringskaartje krijgen voor de gewenste parallelsessie. Let op, het aantal plaatsen per sessie is beperkt. Voor elke sessie zal een gelijk aantal plaatsen beschikbaar zijn, afgestemd op het aantal bezoekers, dus wees er op tijd bij!

Sessie 1: Nico Steenstra - Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, ben ik aantrekkelijk genoeg als klant!!

Uit de Japanse automobielindustrie is bekend dat de basis voor LEAN implementatie in de supply chain ligt bij goede leveranciersrelaties. Uit een onderzoek onder leden van Koninklijke Metaalunie blijkt dat “Strategic Fit” en klantaantrekkelijkheid belangrijke aspecten zijn om leveranciers actief te laten bijdragen in innovatieprocessen. In deze parallelsessie wordt uiteengezet waarom klantaantrekkelijkheid en strategic fit in belangrijke mate kunnen bijdragen aan kwaliteit en beschikbaarheid, de twee belangrijkste focuspunten bij LEAN.

Sessie 2: Rob Janssen - Design for Flow binnen Royal Eijkelkamp

Bij Royal Eijkelkamp wordt al jaren met behulp van lean methodes verspillingen uit processen gehaald. In veel gevallen blijkt het ontbreken van de juiste kennis in de ontwerpfase de grootste verspilling, de impact van design keuzes op de waardestroom zijn niet goed afgewogen. Met behulp van Design for Flow lost Eijkelkamp het probleem bij de bron op. Wat is de rol voor inkoop in dit traject?

Sessie 3: Esther Veenstra - Karakter verbetert continu

Karakter is een Expertisecentrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Inhoudelijk gaat de sessie over de verbeterroute die Karakter gelopen heeft, een korte schets van het waarom en het hoe van de keuze voor lean (continu verbeteren), hoe men de onderwerpen bepaalt en welke middelen/methoden gebruikt worden om te verbeteren (zowel financieel als procesmatig). Tijdens de sessie wordt het W888 (wachten) project gepresenteerd. Dit project gaat over het moment van aanmelding tot intake. De streefnorm daarvoor is 4 weken. De presentatie toont het procesontwerp: hoe ontwikkel je een proces dat aan deze streefnorm voldoet?

Sessie 4: Frank Grashof - LEAN inkopen binnnen Saxion

Saxion is een hogeschool (26.000 studenten) met vestigingen in Enschede, Deventer en Apeldoorn. Wat heeft LEAN ons als afdeling inkoop opgeleverd, hoe passen we het toe en wat was er voor nodig om als team deze transitie te maken? We delen in deze sessie graag onze ervaringen en gaan daarnaast nader in op een LEAN verbeterproject (reduceren van verspillingen in het P2P proces).

Sessie 5: Lieuwe Zijlstra - Lean/Agile@ING

ING loopt voorop qua Lean/Agile organisatie en werkwijze. In deze sessie bespreken we hoe dat eruit ziet, welke impact het heeft en hoe Procurement daarop inspeelt.

Praktische informatie

Locatie:

Hogeschool Arnhem - Nijmegen (HAN)
Ruitenberglaan 26
6826 CC Arnhem

Praktische informatie

Parkeren: Er is een ruime parkeergelegenheid, studenten zullen de bezoekers begeleiden. In navigatie ingeven “Ruitenberglaan 26”
Studenten zijn bij de parkeerplaats aanwezig en begeleiden de gasten naar de hoofdingang.

NEVI basic

€ 75,00
vanafprijs - excl. btw
(Niet ledenprijs) - NEVI BASIC is gratis en geeft toegang
 tot ons netwerk

NEVI pro

€ 0,00
vanafprijs - excl. btw
(Ledenprijs) - NEVI PRO kost €235,00 p/j (incl. Vakblad DEAL!) en geeft toegang tot ons netwerk en kortingen op onze producten.