Nederlandse industrie groeit nu al 5 jaar, is het einde nabij?

Erik van Assen blogt over de Nederlandse economie op basis van de acuele NEVI inkoopmanagersindex.

Ook in april groeide de productieomvang fors, met als gevolg een recordperiode van groei van 5 jaar. De groei daalde echter wel naar het laagste niveau in negen maanden. Eenzelfde tendens was te zien bij de andere onderdelen van de NEVI PMI, die daalde van 61.5 in maart naar 60.7 in april. Nog steeds heel hoog, maar ook het laagste niveau in zes maanden. Is het einde van de groei nu nabij?

Er blijkt dus nog steeds sprake van forse groei als gevolg van sterke orderstromen uit zowel binnen- als buitenland. De groei van het aantal nieuwe orders was aanzienlijk, maar kleiner dan de vorige maand en de kleinste in een jaar. De export orders namen in de kleinste mate toe in anderhalf jaar. De toename van de werkgelegenheid was opnieuw minder groot dan in januari en februari, maar bleef groter dan alle maanden voorafgaand aan december 2017. Maar de groei neemt af. Niet verwonderlijk: de Nederlandse industrie kent nu al 5 jaar op rij een verbetering van de bedrijfsomstandigheden en dat is niet eerder vertoond!

Aan alle goede dingen komt natuurlijk een keer een eind. Productie achterstanden lopen snel op, op tijd binnen krijgen van materialen wordt steeds lastiger (de verlenging van de levertijden was de op een na grootste ooit) en goed en voldoende personeel vinden ook. De inkoopprijsinflatie is hoog. De verkoopprijzen lieten de op drie na grootste stijging sinds juni 2011 zien. De roep om loonsverbetering wordt steeds luider. De verwachtingen voor de toekomstige productieomvang waren opnieuw uitermate positief, al was dit optimisme het kleinst in acht maanden. Dat alles zal de groei afremmen en dat gebeurt nu ook. Maar op korte termijn valt er nog weinig te vrezen. De volle orderportefeuilles geven een goed perspectief voor dit jaar.|

De situatie om ons heen is niet veel anders.
Nederland doet het goed tegenover andere Europese landen, aangezien de PMI van de gehele eurozone vorige maand 56 was, en die in Nederland boven de 61. Nederland loopt met name voorop in de hightech-sector, wat de PMI van het land opvoert. Onze belangrijkste handelspartner, Duitsland, kent een PMI van 58.1. De PMI van China scoort beduidend lager. Deze kwam uit op 51.4.

ABN Amro stelde vorige week in hun Macro Weekly dat zij hun visie op de vooruitzichten in Europa ongewijzigd laten. De daling van het ondernemersvertrouwen in Europa is afgevlakt, behalve dan in Duitsland. ABN ziet deze daling als een tijdelijke inzinking en houden vast aan het scenario dat de economie van de eurozone ook in 2018 een boven trendmatige groei zal laten zien.

Inkopers in de industrie hebben op dit moment twee prioriteiten: 

1.bestelde producten op tijd binnen zien te krijgen en 
2.inkoopprijsstijgingen zoveel mogelijk afremmen. 

Grootste uitdaging voor ondernemers is de huidige groei onder controle te houden en ervoor te zorgen dat je geen klanten verliest doordat je leveringsafspraken niet kunt nakomen. Een mooie taak voor inkopers om maximaal waarde te creëren voor hun onderneming. Heb je in tijden van crisis leveranciers ‘uitgeknepen op kosten’? Dan zal je dat nu flink merken in de inkoopprijzen. Inkopers die hebben geïnvesteerd in hun leveranciersmanagement plukken nu de vruchten.

Erik van Assen is Community manager bij NEVI

< Terug naar Blog-pagina