MVI in de Zorg

Duurzaamheid/ Maatschappelijk Verantwoord Inkopen is een belangrijk speerpunt voor de Zorg. 

Hieronder een overzicht van praktische informatie en tools om mee aan de slag te gaan.

Werkgroep MVI

Binnen NEVI Zorg is een werkgroep actief voor Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Doelstelling van deze werkgroep is opleveren van hands-on tools en tips voor 10 veelvoorkomende categorieën in de zorginkoop. Hiermee kan de tactisch inkoper zelf aan de slag gaan. Tegelijkertijd kan de strategisch inkoper werken aan het verankeren van duurzaam inkopen in de organisatiecultuur en het inkoopbeleid. Vragen en/of opmerkingen voor de werkgroep? Laat het weten via zorg@nevi.nl

Inkoop categorieën

De overheid heeft clusterspecifieke informatie en gedetailleerde informatie per productgroep over maatschappelijk verantwoord inkopen vastgesteld, zoals de milieucriteria documenten en informatie over sociale voorwaarden en social return. Deze zijn ook voor inkopers in de zorg handig om te gebruiken. Hieronder staan de links naar MVI-criteria documenten voor de relevante inkoop categorieën.
NB de categorieën geneesmiddelen, disposables, implantaten en diagnostiek zijn momenteel in ontwikkeling door de werkgroep.

MVI richtlijnen, keurmerken, criteria, documenten en tools

 • ISO20400: richtlijn voor maatschappelijk verantwoord inkopen.
  De richtlijn omschrijft hoe je processen in een organisatie moet inrichten en gaat beperkt in op output-resultaten. Er is een handige webtool beschikbaar waarmee je een eigen MVI-implementatieplan kan maken.
 • Milieubarometer ziekenhuizen:
  milieubarometer: een monitor instrument om de milieuprestatie van de instelling te meten.
 • Milieuthermometer Zorg:
  milieumanagementsysteem, te certificeren op niveau brons, zilver en goud, waarbij het gouden niveau gekoppeld is aan het keurmerk Milieukeur van Stichting Milieukeur. Het systeem wordt onderhouden door vereniging Milieu Platform Zorgsector.
 • Keurmerken;
  overzicht van bijna 250 verschillende keurmerken. Een keurmerk van bijv. etenswaren welke gebruikt worden bij de hotelfunctie van zorginstellingen. Een dergelijk keurmerk zegt iets over de oorsprong van goederen maar helpt de zorginstelling niet bij het reduceren van verspilling bij haar eigen behoefte.
 • Medtech Europe:
  Europese brancheorganisatie die toeleveranciers van medische hulpmiddelen toetst in het volgen van ethische en duurzame kaders en ondersteunt de branche in het voldoen aan continentale of wereldwijde richtlijnen.

 • Sustainable Development Goals (SDGs):
  helpt je aan de slag te gaan met een van de 17 doelen en geeft praktische voorbeelden waar een organisatie/medewerker op kan letten per thema.
 • PIANOo thema maatschappelijk verantwoord inkopen:
  met veel informatie, tips, voorbeelden en criteria voor duurzaam inkopen per inkoopcategorie.
 • EU- Green public procurement criteria:
  o.a. de GPP criteria voor medische apparatuur.
 • Tools voor de inkoper in de zorg:
  o.a. Algemene InkoopVoorwaarden Gezondheidszorg met MVI module.
 • NEVI Kennislab:
  tools, Deal! artikelen, filmpjes, vakkennis en meer over maatschappelijk verantwoord inkopen