Hoe leveringszekerheid van grondstoffen en slimme inkoop waarde creëren voor jouw bedrijf en klanten?

Niet alleen tijdens de Olympische Winterspelen werden er records gebroken, dat geldt ook voor ons eigen land, voor onze eigen economie. De NEVI Purchasing Managers’ Index (PMI) registreerde in februari een ongekende waarde van 63.4  Hoe kan dat?

De NEVI Purchasing Managers’ Index (PMI) registreerde in februari een ongekende waarde van 63.4 en liet daarmee het record van vorige maand (62.5) ver achter zich. Er is na 58 maanden groei zelfs nog sprake van een groeiversnelling. Ook dat is na zo’n lange groeiperiode nog niet vaak vertoond. Hoe kan dat?

Uit de cijfers blijkt de grote en toenemende vraag naar Nederlandse producten zowel vanuit het binnenland als vanuit het buitenland. Deze heeft voor een deel te maken met de goede economische omstandigheden in Europa. Maar voor een deel lijkt de toenemende vraag verklaard te worden door de sterk oplopende levertijden van producenten. Die leiden ertoe dat klanten eerder gaan bestellen. En daar komt bij dat er als gevolg van de oplopende inkoopprijzen van materialen en componenten sprake lijkt te zijn van speculatie.

Wat is de betekenis hiervan? Vormt de leveringszekerheid van grondstoffen een probleem voor bedrijven? Op de korte termijn waarschijnlijk niet en is het een kwestie van vraag en aanbod. Inkopers halen hun inkoopopdrachten naar voren om latere prijsverhogingen te voorkomen. Bedrijven doen er goed aan voldoende buffers voor deze situatie in te bouwen en de nodige flexibiliteit in hun contracten met leveranciers en werknemers in te bouwen. Maar om deze vraag goed te kunnen beantwoorden is het van belang goed te weten welke grondstoffen en materialen in jouw producten (en halffabricaten) zitten? Maar ook in welke andere producten jouw grondstoffen terecht komen of wat mogelijke alternatieven grondstoffen en materialen kunnen zijn? Dit is geen eenvoudige klus maar een oplossing wordt geboden door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Op verzoek van FME, Metaalunie en NEVI wordt op 21 maart de grondstoffenscanner gelanceerd. Een mooi online instrument om inzicht te krijgen in welke kritische materialen in jouw producten en halffabricaten zitten en dat tevens ook handelingsperspectieven biedt om concreet stappen te zetten voor jouw bedrijf?

Eigenlijk is dit niks meer dan slimme inkoop waarmee je dus waarde creëert voor jouw bedrijf en klanten. Op vrijdag 23 maart vertellen we je er alles over: Hoe je toeleveringsrisico's kunt verkleinen of de time-to-market verkorten, vaak tegen lagere kosten (dus meer marge), bijdragen aan productinnovatie, samen met leveranciers je schouders zetten onder verduurzaming en zo een bijdrage leveren aan het bedrijfsresultaat. Dat kan met professionele inkoop, daarmee creëer je meer resultaat voor jouw bedrijf!

Erik van Assen is Community manager NEVI