Aanbestedingswet - Basis

Aanbestedingsrecht is gebaseerd op nationale en internationale wet en regelgeving. Een aanbesteding helpt opdrachtgevers bij 'professioneel opdrachtgeverschap'. Tijdens onze training Aanbestedingswet – basis leer je succesvol aanbesteden volgens de Aanbestedingswet 2016.

Na deze training heb je

De kennis en vaardigheden om een aanbesteding uit te voeren, met inachtneming van de gewijzigde Aanbestedingswet 2012, die geldt vanaf 1 juli 2016.
Inzicht in welke keuzes je kunt maken.
Kennis van alle aanbestedingsregels.
Tools, sjablonen en stappenplannen die direct praktisch toepasbaar zijn.
Geleerd van praktijkervaringen en concrete tips gekregen.
Een uitgebreid naslagwerk.

Wat is aanbesteden?

Aanbesteden is het in de markt zetten van een (overheids)opdracht. Boven een bepaalde drempelwaarde zijn overheidsinstellingen namelijk verplicht een opdracht aan te besteden. Tijdens dit traject moeten ze dan ook een van de voorgeschreven aanbestedingsprocedures volgen. Ondernemers schrijven op de aanbesteding in door een offerte in te dienen (de inschrijving). In die offertes staat onder andere welke prijs het bedrijf voor de uitvoering van de opdracht vraagt. Op een vooraf bepaalde datum sluit de inschrijving. Daarna selecteert de opdrachtgever het bedrijf dat de opdracht krijgt. Het doel van het aanbestedingsbeleid is tweeledig: de concurrentie tussen de bedrijven (aanbieders) stimuleren én alle geïnteresseerde partijen een gelijke kans geven de opdracht te verkrijgen.

Wat is de Aanbestedingswet?

De gewijzigde Aanbestedingswet 2012 geldt vanaf 1 juli 2016 voor alle aanbestedingen door (semi-) publieke instellingen in Nederland. Met deze nationale wet geeft Nederland invulling aan de Europese richtlijnen voor aanbesteden. De Aanbestedingswet 2012 bevat zowel regels voor aanbestedingen boven de Europese drempelbedragen.

Waarom een training Aanbestedingswet?

Voor inkopers bij overheidsinstellingen is het cruciaal de nieuwste Europese aanbestedingsregelgeving te kennen en ermee aan de slag te gaan. Uiteraard hebben we tijdens de training volop aandacht voor concrete toepassingen in jouw eigen praktijk.

Wat leer ik tijdens de Aanbestedingswet training?

Tijdens de training Aanbestedingswet - Basis komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Aanbestedingsprocedures
 • Termen, regels en contractvormen
 • Specificatiefase
 • Leveranciersstrategie
 • De aankondiging
 • Selectiefase
 • Inhoud van een offerte-aanvraag
 • Gunnings- en selectiecriteria (waaronder EMVI)
 • Problemen na afsluiten van het contract en risico’s in het proces
 • Leveranciersprestatiemeting
 • Jurisprudentie

Uiteraard hebben we tijdens de training volop aandacht voor concrete toepassingen in jouw eigen praktijk.

Praktische informatie

Werkvormen

Theorie en praktische werkvormen wisselen elkaar af.

Tijdsduur

2 daagse training:

Dag 1: 09.30 – 20.00 uur, met aansluitend diner.

Dag 2: 09.30 – 17.00 uur.

Voor wie is deze training geschikt?

Deze training is geschikt voor inkopers die werken op tactisch niveau. Voor het volgen van deze training gelden geen specifieke toelatingseisen. Mocht je echter onze opleiding Professional - NEVI 1 of Expert - NEVI 2 hebben afgerond, dan helpt dit je zeker om de lesstof beter te begrijpen.

TIP: Na het volgen van deze training is de training Aanbestedingswet - Gevorderd een mooi vervolg om jezelf verder te ontwikkelen.

Overnachten?
Wil je overnachten? Dan reserveer je gemakkelijk zelf een kamer bij de accommodatie. Informeer bij de accommodatie naar de NEVI-prijs. NEVI neemt tot 2 weken voor aanvang van de training kamers in optie. De bijkomende kosten voor een overnachting bedragen ongeveer €70,- tot €130,- per nacht. De betaling voor de overnachting regel je eenvoudig met de accommodatie zelf.

NEVI basic

€ 1.695,00
vanafprijs - excl. btw
(Niet ledenprijs) - NEVI BASIC is gratis en geeft toegang
 tot ons netwerk

NEVI pro

€ 1.405,00
vanafprijs - excl. btw
(Ledenprijs) - NEVI PRO kost €235,00 p/j (incl. Vakblad DEAL!) en geeft toegang tot ons netwerk en kortingen op onze producten.

NEVI incompany

Op aanvraag
Dit product bieden wij ook InCompany aan, voor uw organisatie. Bel: 088 - 33 00 700

De praktijkexpert(s)