Wat betekent de nieuwe EU-richtlijn voor jouw inkoop- en supplychain management?
"Hoe zorg je ervoor dat je inkoop- en supplychain processen digitaal veilig zijn?" Dat is de vraag die veel organisaties zich moeten stellen nu de Europese Unie een nieuwe richtlijn heeft aangekondigd: de NIS2. Deze richtlijn stelt strenge eisen aan de cyberbeveiliging en de veerkracht van essentiële en belangrijke bedrijven in 18 sectoren. Wat houdt de NIS2 in, voor wie geldt het en welke risico’s moet je vermijden?
NIS2 staat voor Network and Information Security. De NIS2-richtlijn richt zich op digitale (cyber) risico’s voor netwerk- en informatiesystemen, zoals het internet en het betalingsverkeer. De richtlijn is gericht op een versterking van de digitale en economische weerbaarheid van Europese lidstaten. De nieuwe wet kan veel impact hebben op supply chain en inkoopmanagement omdat er sprake is van een zorgplicht voor een digitaal veilige supply chain.
De NIS2 verplicht je om niet alleen je eigen organisatie, maar ook je toeleveringsketen te beveiligen. Je leveranciers moeten dus ook aan de cyberveiligheidseisen voldoen. Hoe meer je van een leverancier afhankelijk bent, hoe hoger het risico.
Door toenemende digitalisering zijn er nieuwe kwetsbaarheden ontstaan die specifiek voortkomen uit de supply chain. Dit zijn de meest voorkomende kwetsbaarheden binnen een supply chain:
Er zijn nog veel meer belangrijke bedrijven die onder de NIS2 vallen, zoals levensmiddelenbedrijven, productiebedrijven en afvalstoffenbeheerders. Bij een cybersecurity incident moet je dit binnen 24 uur melden bij de toezichthouder. Dit geldt ook voor je toeleveringsketen. Als een leverancier die belangrijke producten of diensten levert uitvalt, kan dit je bedrijfsvoering verstoren. Daarom moeten leveranciers ook incidenten melden in de keten.
E-book Samen digitaal veilig
Template addendum NIS2-richtlijn en Wbni